Ärtsoppa
Du behöver en stavmixer
Ingredienser
- 500g ärtor
- 1-2 buljongtärningar (veg eller kyckling)
- En selleristjälk
- 1 stor lök
- 2 stora potatisar
- 2 stjälkar mynta
- fetaost
- 100ml grädde/śmetana
- salt, svartpeppar, olivolja
- krutonger, om du känner för det
Tillagning
- Ta fram en gigantisk kastrull
- Skala en stor lök
- Skölj två stjälkar selleri
- Skär upp lök & selleri i små tärningar, inte så noga, det hela kommer mixas ordentligt senare.
- Lägg lök och selleri i kastrullen
- Tillsätt en skvätt olja.
- Koka upp en halv liter vatten i en mindre kastrull
‘Den mindre kastrullen bör ha en volym på minst 1,6 liter - Plocka fram 1-2 buljongtärningar
- Skär de två stora potatisarna i tunna skivor.
- Tillsätt buljongtärningen till vattnet i den mindre kastrullen när vattnet kokat upp.
- Häll ner potatis i buljongen
- Riv några blad mynta i bitar och häll ner i buljongen
- Vrid upp värmen under stora kastrullen.
- Tillsätt en skvätt vatten, sänk värmen, sätt på lock och låt vara i några minuter.
- När löken mjuknat i den stora kastrullen, häll i ärtorna direkt i kastrullen och rör om i ca 1min.
- Häll i buljongen (allt i den lilla kastrullen) ner i den stora kastrullen.
- När allting kokar igen, tillsätt 1dl grädde.
- Koka i ca 5min.
- Skär upp lite fetaost
- Plocka undan i köket.
- Stäng av värmen
- Mixa hela soppan smoooth med stavmixer.
- Smaka av med salt & peppar. Rikligt med peppar! :)
- Dekorera toppen med lite myntablad & peppar.
- Blanda gärna krutonger + fetaost + finrivna myntablad + lite olivolja.
- Servera med krutonger och lite fetaost.
Nyckelord:
soppa, helg, matlådaTill startsidan
Till alla recept