Du behöver en stavmixer

Ingredienser

  • 500g ärtor
  • 1-2 buljongtärningar (veg eller kyckling)
  • En selleristjälk
  • 1 stor lök
  • 2 stora potatisar
  • 2 stjälkar mynta
  • fetaost
  • 100ml grädde/śmetana
  • salt, svartpeppar, olivolja
  • krutonger, om du känner för det

Tillagning

  1. Ta fram en gigantisk kastrull
  2. Skala en stor lök
  3. Skölj två stjälkar selleri
  4. Skär upp lök & selleri i små tärningar, inte så noga, det hela kommer mixas ordentligt senare.
  5. Lägg lök och selleri i kastrullen
  6. Tillsätt en skvätt olja.
  7. Koka upp en halv liter vatten i en mindre kastrull
    ‘Den mindre kastrullen bör ha en volym på minst 1,6 liter
  8. Plocka fram 1-2 buljongtärningar
  9. Skär de två stora potatisarna i tunna skivor.
  10. Tillsätt buljongtärningen till vattnet i den mindre kastrullen när vattnet kokat upp.
  11. Häll ner potatis i buljongen
  12. Riv några blad mynta i bitar och häll ner i buljongen
  13. Vrid upp värmen under stora kastrullen.
  14. Tillsätt en skvätt vatten, sänk värmen, sätt på lock och låt vara i några minuter.
  15. När löken mjuknat i den stora kastrullen, häll i ärtorna direkt i kastrullen och rör om i ca 1min.
  16. Häll i buljongen (allt i den lilla kastrullen) ner i den stora kastrullen.
  17. När allting kokar igen, tillsätt 1dl grädde.
  18. Koka i ca 5min.
  19. Skär upp lite fetaost
  20. Plocka undan i köket.
  21. Stäng av värmen
  22. Mixa hela soppan smoooth med stavmixer.
  23. Smaka av med salt & peppar. Rikligt med peppar! :)
  24. Dekorera toppen med lite myntablad & peppar.
  25. Blanda gärna krutonger + fetaost + finrivna myntablad + lite olivolja.
  26. Servera med krutonger och lite fetaost.

Nyckelord:

soppa, helg, matlåda