Du behöver en stavmixer

Ingredienser

  • 500g ärtor
  • 1-2 buljongtärningar (veg eller kyckling)
  • En selleristjälk
  • 1 stor lök
  • 2 stora potatisar
  • 2 stjälkar mynta
  • fetaost
  • 100ml grädde/śmetana
  • salt, svartpeppar, olivolja
  • krutonger, om du känner för det

Tillagning

  1. Skölj en stjälk selleri
  2. Plocka fram 1-2 buljongtärningar
  3. Skär upp lök & selleri i små tärningar, inte så noga, det hela kommer mixas ordentligt senare.
  4. Skala och riv potatisen.
  5. Koka upp en halv liter vatten i en mindre kastrull’
    ‘Den mindre kastrullen bör ha en volym på minst 1,6 liter
  6. Tillsätt en skvätt olja i en stor kastrull.
  7. Vrid upp värmen under stora kastrullen till 5:an. (7:an om induktionshäll)
  8. När det blivit varmt i den stora kastrullen, häll i lök & selleri och rör om.
  9. Tillsätt en skvätt vatten, sänk värmen, sätt på lock och låt fräsa/koka/mjukna i några 5-10 minuter.
  10. Tillsätt buljongtärningen till vattnet i den mindre kastrullen.
  11. När buljongen kokar: tillsätt potatis, och hälften av myntan som du river i bitar.
  12. När löken/sellerin mjuknat i den stora kastrullen, häll i ärtorna direkt i kastrullen och rör om i ca 1min.
  13. Häll i buljongen (allt i den lilla kastrullen) ner i den stora kastrullen.
  14. När allting kokar igen, tillsätt grädden.
  15. Koka i ca 5min.
  16. Skär upp lite fetaost och plocka undan i köket.
  17. Stäng av värmen och mixa hela soppan smoooth med stavmixer.
  18. Smaka av med salt & peppar. Rikligt med peppar! :)
  19. Dekorera toppen med lite myntablad & peppar.
  20. Blanda gärna krutonger + fetaost + rinrivna myntablad + lite olivolja.
  21. Servera med krutonger och lite fetaost.

Nyckelord:

soppa, vardag, matlåda