Ingredienser

  • 1kg rödbetor
  • 2 morötter
  • ½ selleri
  • 1 lök
  • 1-2 teskedar vitlök (pulver går bra)
  • 1 tesked mejram
  • Du kan variera genom att tillsätta: lagerblad, grönsaksbuljong, kryddpeppar (2-4 korn)
  • ½ citron
  • Smaksättning: 1 näve bladpersilja, citronjuice, salt, peppar

Köp också färdiga piroger, eller gör själv, som du serverar till.

Tillagning

  1. Skala rödbetor, morötter, selleri, lök.

  2. Skär de skalade ingredienserna i jämstora bitar.

  3. Skala och riv eller pressa vitlök. Går bra att bara skala och krossa (tryck ner de mot skärbrädan med större kökkniv).

  4. Lägg rödbetor, morötter, selleri, lök, persilja och vitlök i kastrull.

  5. Fyll upp med vatten så att du täcker alla ingredienser i kastrullen.

  6. Koka upp, och sänk sedan värmen till låg värme och låt puttra i 30-50minuter under lock

  7. Smaka av med citron, salt och peppar. Tillsätt eventuellt lite extra vitlök, om du gör detta låt soppan stå och puttra på eftervärme någon minut. Hacka i bladpersilja före servering. Servera gärna extra hackad persilja på bordet.

Tips

Jag har färskpressad rödbetsjuice i frysen hemma - perfekt att tillsätta om en kanske hällde i lite för mycket vatten, och vill ha mer smak. Jag blandar gärna ut barszczen med buljong (på kyckling) som jag antingen gjort dagen innan, eller har i frysen/kylen - mer god smak!

Pirogerna

Förbered gärna fyllningen dagen innan så blir det inte ett lika maffigt projekt.

Fyllning 2 kg vitkål 225 g färskost, t ex Oatly påMackan eller sojayoghurt 1 msk smör, t ex mjölkfritt salt svartpeppar

Deg 1,25 dl mjölk, t ex soja- eller havremjölk 1,25 dl vatten 3 msk yoghurt, t ex sojayoghurt 6 dl vetemjöl

Till servering smör, t ex mjölkfritt salt svartpeppar

Fyllning

  1. Skär vitkålen i klyftor och lägg ner i en kastrull. Fyll upp med vatten så att det når till hälften av vitkålen. Lägg på ett lock och koka upp. Låt sjuda i 20-30 minuter, eller längre, tills vitkålen är riktigt mjuk. Testa med en gaffel.
  2. Ta upp och vitkålen och låt rinna av i en sil. Låt svalna och skär sedan bort roten, den ska vi inte äta.
  3. Nu ska du pressa ut all vätska ur vitkålen och här kommer ett smart trick från Marthas mamma. Han ställde en skärbräda ner i diskhon så att den lutar nedåt i 45 graders vinkel (ungefär). Vira in lite av vitkålen i en handduk och vrid ihop så att det blir som en liten påse. Pressa nu den mot skärbrädan så att vätskan rinner ner i diskhon. Fortsätt såhär tills vitkålen är hyfsat “torr”. Lägg över i en skål och ta nästa bit vitkål.
  4. Mixa nu vitkålen i en matberedare. Blanda med färskost, smör och generöst med salt och peppar.

Deg

  1. Blanda ihop mjölk, vatten, yoghurt och nästan allt vetemjöl i en bunke. Vänd ut degen på ett mjölat bakbord och börja knåda. Tillsätt mer mjöl om den känns för klibbig. Fortsätta att knåda i 5-10 minuter tills du har en slät, mjuk deg.
  2. Kavla ut degen hyfsat tunt. Ta ut rundlar, ca 7 cm i diameter, med ett kakmått eller glas.
  3. Ta 1-2 matskedar och lägg i mitten av en degrundel. Vik över kanten och nyp ihop så att du får en liten pirog. Du behöver inte vara superförsiktig, degen är väldigt elastisk. Det viktiga är att du ser till att nypa ihop kanten väl så att fyllningen inte kommer ut.

Koka pirogerna

  1. Koka upp generöst med saltat vatten i en kastrull.
  2. Droppa ner ett gäng piroger i taget och låt sjuda tills de flyter upp till ytan. Låt sedan koka 1-2 minuter till.
  3. Smält någon matsked mjölkfritt smör och häll ut på ett fat. Ta upp pirogerna med en hålslev och lägg på fatet. Häll över lite extra smör, salta och peppra.