• 4 gula lökar
  • 25 g smör
  • 2 msk olivolja
  • 5 dl grönsaksbuljong (vatten + buljongtärning/fond)
  • 2 tsk färsk timjan (alt. 1 tsk torkad)
  • 2 skivor vitt bröd
  • 1 dl riven ost (gärna en lagrad, med mycket smak)
  1. Hacka eller strimla löken fint.
  2. Låt löken sakta steka i smör och olivolja på låg värme i en kastrull i 20-30 min, då blir löken riktigt mjuk och all smak kommer fram.
  3. Sätt ugnen på 225°.
  4. Tillsätt grönsaksbuljong och finhackad timjan.
  5. Låt soppan koka ihop i 10 min.
  6. Häll upp soppan i ugnsfasta portionsskålar.
  7. Toppa med en brödskiva och riven ost. Gratinera löksoppan mitt i ugnen tills den fått fin färg, ca 5 min.

Källa: vardag.nu