Ingredienser

  • 3 1/2 dl rolled oats (about 1,5 cup)
  • 1 dl flax seeds (0,4 cup)

  • 1 1/2 dl sunflower seeds (0,6 cup)

  • 1/2-1 dl pumpkin seeds (0,2-0,4 cup)

  • 1 1/2 dl sesame seeds (tahini) (0,2 cup)

  • 1 tbs Himalayan salt

  • 1 1/2 tbsp olive oil

  • 4 tbsp chia seeds

You can also put things like for example juice pulp, cumin seeds and walnuts in the mixture

Put all ingredients in a bowl. Pour 4-5 dl hot water on top of it all and stir a little bit. Then let it set – and get gooey – for a few minutes before you pour everything onto a parchment paper. Put another parchment paper on top of the mixture and then use a baking roller to make the dough/mixture even and thin. The thinner the better – but just know the crackers will also break more easily.

Note: Instead of pouring hot water on top of everything you can use cold water (just let it sit a bit longer) OR you can put the rolled oats in a pot and boil them for a minute (or less) together with 4-5 dl water before mixing it with the rest. You will need two baking sheets to spread all of the mixture. Put in oven at 150 degrees C  (302 degrees F) for about 20 minutes. Watch it carefully since the crackers easily burn. Try putting your finger on top of it. When it is hard it is done.


Recept #2 
    75 ml (35 g) mandelmjöl
    75 ml solrosfrön
    75 ml pumpakärnor
    75 ml hela linfrön eller chiafrön
    75 ml sesamfrön
    1 msk malda psylliumfröskal
    1 tsk flingsalt
    60 ml kokosolja
    2,25 dl kokande vatten


* Psyllium = krossade psylliumskal kallas också "fiberhusk" - populär ersättning för mjöl i glutenfria och lågkolhydratkost.


    Sätt ugnen på 150 grader. Blanda alla torra ingredienser i en skål. Tillsätt kokande vatten och olja. Blanda väl med en trägaffel.
    Kavla eller bred ut degen tunt på bakplåtspapper.
    Baka i nedre delen av ugnen i 40–45 minuter och titta efter då och då. Låt torka ytterligare 15 minuter. Men var försiktig, fröer är värmekänsliga och kan lätt brännas vid.
    Stäng av ugnen och låt brödet torka i eftervärmen. Bryt i bitar och bred på tjockt med smör.

#3

 1 dl Pumpakärnor
 1 dl Sesamfrön (Skalade)
 1 dl Solrosfrön
 1 dl Linfrön
 1 dl Chiafrön
 1 msk Vallmofrön (blå)
 4 msk Pofiber
 2 msk Fiberhusk
 3 msk OlivoljaEller annan olja om du inte tycker om smaken.
 1 tsk SaltAtt ha i smeten.
 1 nypa FlingsaltAtt toppa med.
 5 dl Vatten


1
Börja med att sätta ugnen på 150 grader.

2
Blanda alla torra ingredienser i en bunke, utom flingsaltet. Koka upp vattnet och tillsätt oljan i det.


3
Häll vattnet över fröna och rör om ordentligt. Låt stå och dra i 5-10 minuter.

4
Dela upp smeten på två bakplåtsklädda plåtar och platta ut dem så tunt du kan med en slickepott. Strössla lite flingsalt över plåtarna.

5
Ställ in i ugnen. Har du varmluftsugn kan du sätta in båda plåtarna på samma gång.

6 
När 30 minuter har gått, tar du ut plåtarna och skär upp sådana bitar som du vill ha ditt knäcke i. Ställ in i ugnen igen.

7 
Grädda ytterligare 30 minuter.

8 
Om knäcket inte är helt klart så kan du stänga av ugnen och låta plåtarna stå på eftervärme tills det att de är klara.

Det kan även vara så att dina knäcken har blivit lite för tjocka och kräver längre tid, då är det bara att öka på tiden och kanske sänka värmen något i ugnen.

Det är av yttersta vikt att kexen är helt torra, annars kommer dom med stor sannolikhet börja mögla om du förvarar dom i en burk.

9 Tag ut och låt det kallna.

Bryt sönder i bitar.

Förvara torrt i skafferiet.

10
Ha kexen till frukost, eller varför inte till en god ostbricka.