Portioner: 6

Ingredienser

  • ekologisk köttfärs
  • 2-4 gula lökar
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 morot
  • sesamfrön
  • en förpackning passerade tomater
  • rotselleri

Passar till:

  • bönpasta, pasta, bulgur
  • morötter, gurka, sallad

Ingredienser du kan variera med

  • mejram
  • gula senaprsfrön
  • svamp
  • mer vitlök
  • soya
  • ketchup
  • peppar
  • lingon
  • sesamolja på alldeles när köttfärsen är klar, blanda i lite före servering

Tillagning

  1. Skala lök
  2. Skapa vitlök
  3. Skala och riv moroten
  4. Fräs vitlök, gullök och rotselleri en stund i botten av kastrullen
  5. Stek köttfärsen och häv i kastrullen
  6. Blanda i finriven morot.
  7. Lätt i bönor om du har och vill!
  8. Du kanske vill lägga i ärtor eller majs ifrån frysen? Fräs de i sådana fall någon minut, om ens det, i stekpannan och häv sedan ner i kastrullen
  9. Om du har tid så kan du mortla lite torkad svamp och hälla i innan du häller i krossade/passerade tomater.
  10. Tillsätt passerade tomater - låt puttra under lock i 2-5 minuter
  11. Krydda Ex: Salt, peppar, kanske örtsalt istället för vanligt salt.
    Gärna något av följande också: kummin, senapsfrön, oregano (gärna mycket oregano!), basilika…
  12. Färdigt!

Mumsig variant

  • Fräs 2-4 vitlöksklyftor med mycket smör
  • blanda ner:
    • mejram
    • gula senapsfrön
  • tillsätt svamp
  • lite ketchup
  • bönor
  • peppar

Flytta grönsakerna åt sidan och fräs köttfärs med peppar och soya Häll tillbaka grönsakerna tillsätt några lingon om du har låt puttra under lock med liiite grädde häll häll i lite sesamolja, kanske en tesked eller två, strax före serveringen

Nyckelord:

helg, matlåda