Köttfärsås
Portioner: 6
Ingredienser
- ekologisk köttfärs
- 2-4 gula lökar
- 1 vitlöksklyfta
- 1 morot
- sesamfrön
- en förpackning passerade tomater
- rotselleri
Passar till:
- bönpasta, pasta, bulgur
- morötter, gurka, sallad
Ingredienser du kan variera med
- mejram
- gula senaprsfrön
- svamp
- mer vitlök
- soya
- ketchup
- peppar
- lingon
- sesamolja på alldeles när köttfärsen är klar, blanda i lite före servering
Tillagning
- Skala lök
- Skapa vitlök
- Skala och riv moroten
- Fräs vitlök, gullök och rotselleri en stund i botten av kastrullen
- Stek köttfärsen och häv i kastrullen
- Blanda i finriven morot.
- Lätt i bönor om du har och vill!
- Du kanske vill lägga i ärtor eller majs ifrån frysen? Fräs de i sådana fall någon minut, om ens det, i stekpannan och häv sedan ner i kastrullen
- Om du har tid så kan du mortla lite torkad svamp och hälla i innan du häller i krossade/passerade tomater.
- Tillsätt passerade tomater - låt puttra under lock i 2-5 minuter
- Krydda
Ex: Salt, peppar, kanske örtsalt istället för vanligt salt.
Gärna något av följande också: kummin, senapsfrön, oregano (gärna mycket oregano!), basilika… - Färdigt!
Mumsig variant
- Fräs 2-4 vitlöksklyftor med mycket smör
- blanda ner:
- mejram
- gula senapsfrön
- tillsätt svamp
- lite ketchup
- bönor
- peppar
Flytta grönsakerna åt sidan och fräs köttfärs med peppar och soya Häll tillbaka grönsakerna tillsätt några lingon om du har låt puttra under lock med liiite grädde häll häll i lite sesamolja, kanske en tesked eller två, strax före serveringen
Nyckelord:
helg, matlådaTill startsidan
Till alla recept