Kycklingbuljong
- Kyckling (rå ekologisk)
- Morötter
- Palsternacka
- Rotselleri
- Persilja
- Gullök
- 1-3 korn kryddpeppar
- Lägg kycklingen i gigantisk kastrull.
- Häll över vatten så du täcker kycklingen ordentligt.
- Salta. (3-5 matskedar havssalt/"fancysalt")
- Koka upp.
- När det börjat koka, sänk värmen så att den puttrar (kokar lätt) i 30-90min.
- Lägg i grönsakerna.
- Låt det sedan koka i minst 1h till. Sedan är den läckra buljongen klar!
- Kvar blir också mumsig hälsosam kyckling.
Köper hel kyckling som säljs under varumärket "REKO". Finns både hos coop & ica 👏🏽. Det går alldeles utmärkt att köpa en eller flera delar av en kyckling och göra builjong på det.
Du kan variera grönsaker fritt när du känner att du vill experimentera fram andra smaker. Ta det du råkar ha hemma. Blomkål är mumsigt gott att ha i.
Den kyckling som inte äts upp på en gång lägger jag i matlådor, som jag sedan fyller upp med kycklingbuljong - kycklingen håller sig mycket fräshare och godare då!
Jag fryser in buljong, som jag plockar fram när jag ska tillaga quinoa, couscous eller bulgur, eller helt enkelt vill dricka härligt god buljon som den är.
Det kan vara gott att plocka undan fettet som samlas på toppen - dricka lite utan det som mumsig buljong i mugg - och sedan lägga i fettet i resten av buljongen i kastrullen med buljong som du värmer upp till couscous, quinoa eller bulgur.
Till startsidan
Till alla recept