Klassisk lasagne

  1. Lägg lasagneplattorna i blöt - går bra att göra på morgonen så är de redo till kvällen :)
  2. Gojs: Körsbärstomater, eller passerade tomater, spenat, majs, ärtor, svamp, rivna morötter, fetaost, peppar, salt, chili. Salt med jod! :)
  3. Går alldeles utmärkt att frysa ner och ha redo till vardags.
  4. I ugnsformen: Lägg i gojs, häll på oregano, täck med lasagneplattor, täck med lite riven ost, på med ett tunt lager gojs, lasagneplattor och mer ost ovanpå sen.
  5. När lasagnen varit i ugnen en stund lägg över lite aluminiumfolie så att den färgade härliga ytan håller sig fin (inte bränns vid!) och resten av lasagnen kan få hettas upp lite till.

Vegetarisk lasagne (4-6 port.)

  • 1 stor gul lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • (200 g champinjoner)
  • (1 röd paprika)
  • Smör/olja att steka i
  • 2 tsk timjan
  • 2 tsk basilika
  • 2 pkt krossade tomater, ca 1000 g
  • spenat (frivilligt)
  • Salt, peppar
  • 1 dl grädde
  • 500 g keso
  • 10-12 torkade lasagneplattor
  • 2-3 dl riven ost

Sätt ugnen på 200°. Hacka löken och pressa vitlöken. Tärna ev. svamp/grönsaker. Fräs lök, vitlök och ev. svamp/grönsaker i en stor kastrull. När löken är mjuk, lägg i timjan, basilika och krossade tomater. Låt puttra tills såsen tjocknat något, 10 min eller så längre du hinner. Smaka av med salt och peppar. Blanda grädden med keson och salta och peppra. Bottna en ugnsfast form med lite av tomatsåsen och fortsätt med ett lager lasagneplattor och ett lager av kesosåsen. Fortsätt varva till ingredienserna är slut. Avsluta med ett lager sås så att inga lasagneplattor sticker upp. Toppa med ett lager riven ost. Gratinera mitt i ugnen i ca 30 min. Kontrollera att pastan är färdigkokt.

Har vi provat denna? Kanske vill variera den med broccoli?

Källa: http://vardag.nu/vegetarisk-lasagne-tomatsas-keso/

Nyckelord:

helg