Ingredienser

  • Lax
  • Salt & peppar
  • Valfria kryddor ex. chili
  • Potatis
  • Morötter
  • Sallad, äpple, morötter, nötter, sesamfrön, gurka
  • smör
  • mjölk

Tillagning

  1. Fryst lax – portionsbitar, tina upp på morgonen.
  2. Koka potatis, gärna med skal på om ekologiska. Små räcker det att du delar en gång, större dela 2-3 ggr.
  3. Sätt ugnen på 160°.
  4. Nu kan du lägga in laxen i ugnsformen, fyll upp med lite grädde och krydda med salt & peppar. Ytterligare kryddor efter smak, om du har lust. Rekommenderar lite rosmarin. Testa! 🙂
  5. Ställ in fisken i ugnen när den nått 160grader.
  6. Sätt timer på 15minuter. Om fisken/grädden får för mycket färg så kan du täcka över den med folie eller lock till den ugnsform du har maten i.
  7. Gör i ordning fräsch sallad. Hacka salladen, gärna romansallad rätt så smått.
  8. Mosa potatisen med lite mjölk och en liten klick smör, ev. lite grädde. 🙂
  9. Salta, ev peppra potatismoset och blanda ut med rivna morötter.

Goda kryddor:

  • ” Chili & koriander mix”
  • pressa färsk citronsaft över fisken
  • chili
  • ” Franska örter “

Tips!

Du kan göra ungefär samma sak med Torsk - men då sätter du ugnen på 225grader istället och låter fisken vara i ugnen 25-30 minuter.

Tomat! Ta en hel tomat och dela den i två delar. När det är ca 5-10min kvar av tiden maten ska vara i ugnen, då kan du lägga dit tomathalvorna i formen intil fisken, så har du härligt go’ ugnsbakad tomat till! Saftigt gott! Se upp så att du inte bränner dig på tomaten!

Testa detta ocskå! (Eget recept!)

Lätt stekt purjolök på botten, lätt saltat fisk (torskfilé eller t.ex. “havscatfisk” (?) ) som man täcker med gräddfil blandat med dijonsenap ( 5 dl + 1dl) 20-25 min i ugnen på 175- 200oC Prova och TACK till mamma för receptet om det var gott!

Nyckelord:

fisk, enkelt, vardag