Portioner: 6

Ingredienser

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2-3 morötter
  • ca 200g rotselleri
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl tomatpuré
  • 2 förpackningar skalade (flådda) hela tomater (à 390/400g)
  • färsk basilika - en kruka

Finns ofta redan hemma

  • 1,5 dl torra röda linser
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk torkad rosmarin
  • 2 lagerblad
  • 2 grönsaksbuljongtärningar
  • 2 msk soja
  • 5dl vatten
  • salt & peppar

Ev tillbehör:

  • mozarella är trevligt tillbehör att skiva upp och servera till maten
  • honung - gott att blanda ner en klick när maten är klar och flyttats ifrån spisplattan
  • färsk basilika - trevligt att ställa fram ytterligare en kruka på bordet till maten!

Tillagning

  1. Skala gullök och vitlök
  2. Skala morötter och rotselleri
  3. Hacka lök och vitlök
  4. Riv sellerin fint
  5. Riv morötterna grovt
  6. Plocka fram buljongtärningar
  7. Plocka fram 2st lagerblad, timjan och rosmarin
  8. Plocka fram tomatpuré
  9. Mät upp 0,5l vatten
  10. Fräs grönsakerna i olivoljan i en gryta
  11. Rör ner tomatpuré och kryddorna. Låt det fräsa i någon minut.
  12. Tillsätt tomater (du kan krossa/dela de lite), linser, buljongtärningarna och soja.
  13. Häll upp vattnet i förpackningarna du hade tomaten i, och häll sedan över vattnet i grytan.
  14. Koka på låg/medel värme i ca 20 minuter.
  15. Plocka undan
  16. Kom ihåg att koka pastan
  17. Duka?
  18. Smaka av med salt och peppar
  19. Riv/skär/strimla basilikan och rör ner strax före servering.

Tips!

Perfekt att laga detta dagen innan du lagar buljong, så kan du använda resterna av rotsellerin som blev över. Om du vill dryga ut rätten kan du blanda ner en förpackning med bönor, t.ex. stora vita bönor, när grytan nästan eller helt har kokat färdigt.

Nyckelord:

kastrull, matlåda, vegetariskt, helg