Pad thai
Mängden råvaror hänger på hur många munnar du önskar mätta, och vad du tycker om för ingredienser.
Verktyg: Sax, mortel, mindre kastrull, wookpanna
För 2 personer
- 2-3 ägg
- 3-4 stora morötter
- 1 hel vitlök
- 1-2 rödlök eller gullök - välj fritt, mixa gärna!
- risnudlar
- chili
- färsk koriander
- färska böngroddar
om du har böngroddar på burk så häll ut dem i en sil och skölj ordentligt och lägg åt sidan - salladslök
- broccoli-toppar (Stammen är perfekt att använda till söt grönsaksjuice!)
- varianter: blomkålstoppar, sockerärtor, vattenkastanjer.
- ekologiska jordnötter
- neutral olja
- 4-5 matskedar fisksås
Förbered
Umgås gärna tillsammans och förbered denna måltid i sällskap!
- Skala morötterna i remsor.
- Krossa jordnötterna.
- Knäck äggen i ett glas.
- Skär upp de gröna bladen (salladslöken) i fina strimlor.
- Hacka de vita stjälkarna (salladslöken) de tillsätter sedan tillsammans med den vanliga löken.
- Skär upp löken i strimlor eller hacka löken grovt.
- Pressa vitlöken
- Duka
Tillaga
- Slå på vattenkokaren.
- Om du vill ha med broccoli i maten häll upp kokhett vatten i en kastrull och låt broccolitopparna puttra på låg värme i 2-4 minuter. Spara sedan vattnet kvar i kastrullen men plocka ut broccolitopparna.
- Låt kastrullen stå kvar på ”1:an”
- Värm upp wookpannan väldigt varm.
- När pannan är varm:
- – Häll i lite neutral olja
- – Tillsätt vitlöken.
- – Klipp upp några chiliflarn
- Det fräser för fullt! Mmmm vad gott det doftar!
- Morötterna ner i wookpannan. Fräs en stund, tills att det är enkelt att dela på dem med en trägaffel.
- Stäng av kastrullen och lägg ner nudlarna i det nyss kokheta vattnet.
- Plocka upp nudlarna efter bara någon minut. De kommer inte vara ”färdiga”, de kommer kokas klart när de ligger med i wookpannan.
- När morötterna är lagom mjuka, skuffa undan dem åt sidan och tillsätt broccoli och andra varierande ingredienser, en i taget. (Skuffa undan, tillsätt, låt fräsa lite, blanda ihop, skuffa undan så att nästa ingrediens får lite bottenyta att stekas på).
- Gullök vill du fräsa en liten stund, rödlök kan du blanda runt efter bara några sekunder.
- Tillsätt nudlarna och blanda runt.
- Skuffa undan och gör plats för äggen. Häll i äggen och låt de bara värmas upp så att de inte är helt råa, blanda runt. Äggen stelnar till även i eftervärmen.
- Blanda i böngroddarna.
- Stäng av värmen på wookpannan.
- Tillsätt 4-5 matskedar fisksås.
- Blanda i salladslöksstrimlorna
- Servera omgånde.
- Tillbehör: Koriander och jordnötter.
Tips
Klippa chilin i små flingor tycker jag är smidigt.
Tricket är också att absolut inte laga till för mycket mat i wookpannan på en gång. Då blir det bara en sörja.
Ingen ostronsås, för den ostronsås som finns att köpa är full med skräp (socker och tillsatser)
Till startsidan
Till alla recept