Mängden råvaror hänger på hur många munnar du önskar mätta, och vad du tycker om för ingredienser.
Verktyg: Sax, mortel, mindre kastrull, wookpanna

För 2 personer

  • 2-3 ägg
  • 3-4 stora morötter
  • 1 hel vitlök
  • 1-2 rödlök eller gullök - välj fritt, mixa gärna!
  • risnudlar
  • chili
  • färsk koriander
  • färska böngroddar
    om du har böngroddar på burk så häll ut dem i en sil och skölj ordentligt och lägg åt sidan
  • salladslök
  • broccoli-toppar (Stammen är perfekt att använda till söt grönsaksjuice!)
  • varianter: blomkålstoppar, sockerärtor, vattenkastanjer.
  • ekologiska jordnötter
  • neutral olja
  • 4-5 matskedar fisksås

Förbered

Umgås gärna tillsammans och förbered denna måltid i sällskap!

  • Skala morötterna i remsor.
  • Krossa jordnötterna.
  • Knäck äggen i ett glas.
  • Skär upp de gröna bladen (salladslöken) i fina strimlor.
  • Hacka de vita stjälkarna (salladslöken) de tillsätter sedan tillsammans med den vanliga löken.
  • Skär upp löken i strimlor eller hacka löken grovt.
  • Pressa vitlöken
  • Duka

Tillaga

  • Slå på vattenkokaren.
  • Om du vill ha med broccoli i maten häll upp kokhett vatten i en kastrull och låt broccolitopparna puttra på låg värme i 2-4 minuter. Spara sedan vattnet kvar i kastrullen men plocka ut broccolitopparna.
  • Låt kastrullen stå kvar på ”1:an”
  • Värm upp wookpannan väldigt varm.
  • När pannan är varm:
  • – Häll i lite neutral olja
  • – Tillsätt vitlöken.
  • – Klipp upp några chiliflarn
  • Det fräser för fullt! Mmmm vad gott det doftar!
  • Morötterna ner i wookpannan. Fräs en stund, tills att det är enkelt att dela på dem med en trägaffel.
  • Stäng av kastrullen och lägg ner nudlarna i det nyss kokheta vattnet.
  • Plocka upp nudlarna efter bara någon minut. De kommer inte vara ”färdiga”, de kommer kokas klart när de ligger med i wookpannan.
  • När morötterna är lagom mjuka, skuffa undan dem åt sidan och tillsätt broccoli och andra varierande ingredienser, en i taget. (Skuffa undan, tillsätt, låt fräsa lite, blanda ihop, skuffa undan så att nästa ingrediens får lite bottenyta att stekas på).
  • Gullök vill du fräsa en liten stund, rödlök kan du blanda runt efter bara några sekunder.
  • Tillsätt nudlarna och blanda runt.
  • Skuffa undan och gör plats för äggen. Häll i äggen och låt de bara värmas upp så att de inte är helt råa, blanda runt. Äggen stelnar till även i eftervärmen.
  • Blanda i böngroddarna.
  • Stäng av värmen på wookpannan.
  • Tillsätt 4-5 matskedar fisksås.
  • Blanda i salladslöksstrimlorna
  • Servera omgånde.
  • Tillbehör: Koriander och jordnötter.


Tips

Klippa chilin i små flingor tycker jag är smidigt.

Tricket är också att absolut inte laga till för mycket mat i wookpannan på en gång. Då blir det bara en sörja.

Ingen ostronsås, för den ostronsås som finns att köpa är full med skräp (socker och tillsatser)