Inspiration till sallader, både som hel måltid, och som tillbehör till andra måltider:

God dressing höjer de flesta sallader! T.ex. olivolja, vinäger, sesamfrön och en hint peppar!

Ingredienser

Sallad:

  • isbergssallad (tydligen urvattnad och dåligt med enerig p.g.a. popularitet - så då har de gjort de så stora och fina som möjligt, men längs vägen optimerat bort näring(?)
  • romansallad
  • kruksallad

  • gurka
  • tomat
    • körsbärstomater
  • äpplen i bitar
  • sesamfrön
  • solrosfrön och pumpafrön
  • avokado
  • soltorkade tomater

  • olja
  • salt
  • peppar
  • äpplecidervinäger

Tips!

Använd salladsslunga, så håller sig sallade fräsch längre! Undvik att hälla i oliver i sallader - så stark smak. Förstör hela salladen för den som inte gillar oliver. För den som gillar oliver.. så är det ofta väldigt gott som det är, så ställ gärna fram oliver i en separat skål intill!

Matberedare

Med matberedare river du morötter och skivar gurkan i tunna skivor snabbt, utan att skära dig/riva upp knugar på rivjärn. Ja, tyvärr lite ström som går åt då förstås. :\

God sallad

Tack Alexandra!

Ingredienser

  • Körsbärstomater
  • Gurka
  • Kruksallad
  • Fetaost
  • Kryddor: Torkad persilja + basilika
  • Olivolja
  • Liiiiiiten skvätt vitvinsvinäger (vanlig) blanda!
  • Avocado
  • Dill kan vara gott

Gör’t

  • Skölj salladsblad noga
  • Torka salladen på ren kökshandduk eller i salladsslunga
  • Klipp, riv eller skär upp salladen i småbitar eller smala strimlor
  • Tärna fetaosten och gurkan
  • Skär upp Körsbärstomater och avokado i småbitar
  • Häll över Olivolja och en liiiiiten skvätt vitvinsvinäger (vanlig), eller äppelcidervinäger
  • blanda
  • Dekorera med torkad persilja + basilika

Fröna suger åt sig fukt i salladen, perfekt om det blir sallad över, eller om du hällt i lite för mycket äpplecidervinäger

Mums nattsallad

Stor tallrik

Ös upp lite spenatblad och lite ruccolablad Häll i en skvätt äppelcidervinäger som åker ner i botten och gottar sig bland bladen. Hacka upp lite gurka i småbitar, strö över salladen. Skär upp några långa fina skivor gurka och lägg upp fint på sidan. Hacka upp 1/2 äpple i småbitar, strö över salladen. Skär upp lite lite kål, vitkål, eller salladskål eller.. ex. Ta fram en kål, skär upp 1-2 skivor och hacka upp de skivorna. Strö över salladen. Klipp ner några bitar soltorkade tomater på salladen, och sätt några småbitar på de fina gurkbitarna. Droppa lite av oljan från de soltorkade tomaterna över salladen. Klart! Servera! :) Minimalt med disk (en bra kniv, en skärbräda och en sax! Ja och så tallriken/-na du serverar på förstås.) Avnjut: Börja rätten med att äta lite gurka med soltorkad tomat för att prime:a smaklökarna och fortsätt sedan avnjuta salladen. Lyxigt gott, Lolenkelt. Nyttigt! Fräscht! Do it!

Perfekt som lätt mellismåltid, eller lätt middag… eller en extra måltid på kvällen om du är hungrig trots att du ätit middag, eller kanske för att du skippade middagen. Jag är mycket positivt förvånad över hur dundergott det var! Kanske mycket av smakupplevelsen ligger i att tomaterna var extra goda den här gången. Spännande! :)

Pastasallad

Osäker på om jag provat göra denna?!?

  • 250 g pasta
  • 250 g färska champinjoner
  • Olivolja
  • Salt, peppar
  • 2 vitlöksklyftor
  • 200 g soltorkade tomater i olja
  • 15-20 oliver
  • 1 knippe färsk persilja
  • 2 dl cashewnötter
  • 1 påse ruccola, 70 g

Koka pastan. Dela champinjonerna i mindre bitar och stek dem i olivolja. Krydda med salt, peppar och pressad vitlök. Strimla de soltorkade tomaterna och lägg oljan åt sidan så länge. Dela oliverna i mindre bitar. Hacka persiljan. Blanda alla ingredienser i en stor skål och rör ner lite olja från tomaterna (alt. olivolja) i salladen. Ät direkt!

http://vardag.nu/pastasallad-champinjoner-soltorkade-tomater/

Nyckelord:

sallad, tillbehör, vardag